Introduktion
Som jag nämnde inledningsvis styr kosten en stor del av vår förmåga att utföra en idrottslig prestation. Ingen stans i samhället finns det så många "förståsigpåare" och "experter" som just inom idrottsnutrion. Med jämna mellanrum kommer det fram tankar och idéer kring olika kostupplägg eller dieter som det också kallas. Diet har idag jämställts med en kosthållning som är direkt förknippad med viktnedgång. Istället betyder diet just kosthållning och är därmed inte förknippad med just viktnedgång. Jag kommer i fortsättningen endast använda mig av begreppet kosthållning för att inte skapa onödiga missförstånd.
En av alla de faktorer som påverkar hur vi ska lägga upp en kosthållning är vår BMR det vill säga vårt basala energibehov. Beroende på hur stora vi är, hur vår genetiska uppsättning ser ut så kommer vårat BMR vara annorlunda från individ till individ. Om man dessutom adderar den fysiska aktivitet vi utför kommer siffran för många idrottare tendera att skjuta i höjden. Risken med att äta för lite är att prestationsförmågan kommer sjunka drastiskt och att du kommer förlora den muskelmassa du kämpat så hårt för att bygga upp.
Ett viktigt begrepp är energibalans. Med det menas att du får i dig lika mycket energi som du gör av med. Att komma precis på energibalans kan vara en mycket svår uppgift då det dels är svårt att mäta sitt exakta BMR och dels att göra en exakt registrering av det du stoppar i dig. För att göra en kvalificerad uppskattning krävs det att du väger den mat du stoppar i dig och dessutom känner till hur mycket kalorier ett livsmedel innehåller. Först då kan du vara skapligt nära ett trovärdigt resultat. I verkligheten är det inte viktigt att vara i total energibalans utan då handlar det mer om ifall du vill ligga på negativ eller positiv energibalans. Den negativa används för de som har som syfte att minska i fett procent, exempelvis personer inom fitnesscirkusen som laddar inför en tävling. Om du däremot har som syfte att öka i muskelmassa måste du ligga på ett visst energiöverskott för att öka i muskelvolym. För oss som framförallt handlar om uthållighetsidrotter är det viktigt att ligga så nära energibalans det bara går. Med det sagt menar inte jag att du behöver väga exakt allt du äter. Istället handlar det om att lära sig att lyssna på sin egen kropp och hålla sig till bra källor av de olika makro- och mikronutrienter. Vad det är berättar jag under kapitlet Makro- & Mikronutrienter.